Dienes Zoltánról

Dienes Zoltán

Dienes Zoltán a XX. század matematikatanítási reformjainak világszerte egyik legismertebb, legnagyobb hatású alakja. Csodálatos képességének lényege az volt, hogy a játékok nyelvére tudta lefordítani a matematika jelentős részét. A Dienes játékokat játszva gyerekek és felnőttek szinte észrevétlenül kerültek közelebb a matematikai gondolkodáshoz. A játék céljának világos megfogalmazása, a kreativitás, alkalmazhatóság, és célnak való megfelelés, igényesség. Dienes Zoltánt a hazai matematikatanítás egyik, ha nem legnagyobb reformerének tartják.

Mindketten tanítványai és barátai vagyunk Dienes Zoltánnak. Megigézett minket emberségével, sziporkázó szellemével, lelkesedésével a játékos matematikatanulás iránt.
Voltunk vele iskolában, hosszú beszélgetés sétákon, megható ünnepségen adtuk át neki a Pécsi Tudományegyetem díszdoktori címét a kanadai Wolfville város egyetemén, és ott voltunk a családjával együtt, amikor elbúcsúztattuk.

Szeretnénk életben tartani a Dienes-örökséget, hogy könyvei, játékai még sok-sok nemzedék számára bizonyíthassák: gondolkodni jó, játékosan tanulva a matematika nem mumus, hanem örömforrás. „

Kiss Julianna és Klein Sándor