Dienes játékok

Dienes Zoltán

Dienes Zoltánról

Dienes Zoltán a XX. század matematikatanítási reformjainak világszerte egyik legismertebb, legnagyobb hatású alakja. Csodálatos képességének lényege az volt, hogy a játékok nyelvére tudta lefordítani a matematika jelentős részét. A Dienes játékokat játszva gyerekek és felnőttek szinte észrevétlenül kerültek közelebb a matematikai gondolkodáshoz. A játék céljának világos megfogalmazása, a kreativitás, alkalmazhatóság, és célnak való megfelelés, igényesség. Dienes Zoltánt a hazai matematikatanítás egyik, ha nem legnagyobb reformerének tartják.

Mindketten tanítványai és barátai vagyunk Dienes Zoltánnak. Megigézett minket emberségével, sziporkázó szellemével, lelkesedésével a játékos matematikatanulás iránt.
Voltunk vele iskolában, hosszú beszélgetés sétákon, megható ünnepségen adtuk át neki a Pécsi Tudományegyetem díszdoktori címét a kanadai Wolfville város egyetemén, és ott voltunk a családjával együtt, amikor elbúcsúztattuk.

Szeretnénk életben tartani a Dienes-örökséget, hogy könyvei, játékai még sok-sok nemzedék számára bizonyíthassák: gondolkodni jó, játékosan tanulva a matematika nem mumus, hanem örömforrás. “

Kiss Julianna és Klein Sándor

Játékajánló

Erdők játéja
Dienes Zoltán: Erdők játéka

Egyre több az olyan játék, amely játszása közben a gyerekek fejlődnek, hiszen ezek a készletek oktató jellegűek. Olyan ez az Erdők játéka is, amely által a gyártó próbálja érdekessé tenni a gyerekek számára a matematika tanulását. Dienes Zoltán játékai észrevétlenül segítik a logikai gondolkodás, a kogníció, a széleslátás és a problémamegoldás képességeit. Játékosan. Épp úgy, ahogy élni is érdemes.

Játszhatjátok egyedül, de akár nyolcan is.

A játékot 6 éves kortól ajánljuk, felnőtteknek és pedagógusoknak is.

Játékidő: 15-20 perc

Ár: 5600 Ft
Ki jut a várba?
Dienes Zoltán: Ki jut a várba?

Dienes professzor játékai nem csupán érdekesek, szórakoztatóak, de fejlesztik a gondolkodási képességet is. És ki ne szeretne jobban, logikusabban gondolkodni?

A Ki jut a várba? elnevezésű játékkal kétféle alapjátékot lehet játszani:
1. Magatoknak állítotok össze útvonalakat, és ezek alapján kell kitalálnotok, hogy ki jut a várba (ezek gyakorló játékok).
2. Minél kevesebb útrészlet felhasználásával olyan útvonalakat kell összeállítani, amelyen pontosan az előre kijelölt vándorok jutnak a várba.

Egyedül is játszhattok vele, mint valami rejtvénnyel, fejtörővel, ahol saját magatoknak adtok fel feladatokat, és igyekeztek azokat megoldani.
De játszhattok többen is, akár egy, akár több készlet áll rendelkezésetekre.
Sőt Ti magatok is találhattok ki érdekes játékszabályokat.

Ár: 5600 Ft

Dienes könyvek

Dienes Zoltán: Játék az életem – egy matematikus mágus visszaemlékezései (3. kiadás)

Ebben a könyvben az életét meséli el, amely “kész regény”. Az ifjú Zoltán kirándulásai a 30-as évek Európájában épp oly érdekesek, mint Pápua Új-Guinea őserdejében tett látogatásai. Minden élet egyedi és sok-sok tanulsággal szolgál.

Ár: 3200 Ft
Vásárlás
Dienes Zoltán: Építsük föl a matematikát

Foglalkozik a számtani alapműveletek, az elemi algebra és a lineáris algebra fogalmaival. Leírja, hogyan lehet tíz éves gyerekeknek függvények, mátrixok fogalmát érthetővé tenni. Ismerteti a geometriatanításnak egy új, alternatív módszerét.

Ár: 3000 Ft
Vásárlás

Videók

Dienes napi előadás

Presentation of Honorary Doctorate to Zoltán Dienes

Interjúk Dienes Zoltánnal

Dienes Zoltán: Játék az életem

Emlékezés Dienes Zoltánra

A tanulás öröme