Dienes játékok

Dienes Zoltán a XX. század matematikatanítási reformjainak világszerte egyik legismertebb, legnagyobb hatású alakja. Csodálatos képességének lényege az volt, hogy a játékok nyelvére tudta lefordítani a matematika jelentős részét.

A Dienes játékokat játszva gyerekek és felnőttek szinte észrevétlenül kerültek közelebb a matematikai gondolkodáshoz. A játék céljának világos megfogalmazása, a kreativitás, alkalmazhatóság, és célnak való megfelelés, igényesség. Dienes Zoltánt a hazai matematikatanítás egyik, ha nem legnagyobb reformerének tartják. Képzésünk keretében te is elsajátíthatod ezt az egyedi gondolkodásmódot. A képzés a következő témákra tér ki:

  • Logikai gondolkodás jelene és jelentősége – a matematikai tanulás alapelvei és szakaszai Dienes szerint
  • Játék és a logika kapcsolata
  • Dienes játékok megismerése, alkalmazása a gyakorlatban

Ha a képzés felkeltette érdeklődését, érdeklődj a megadott tanácsadónknál. Helyszín és időpont megegyezés szerint.

Ízelítő a 2022-es képzésünkről:

„A „Dienes professzor játékai” kurzus minden képzeletemet felülmúlta. Már a terembe belépve érezni lehetett azt a fantasztikus légkört, ami a kis boltíves szobából áradt. Az asztalokon (polcokon, szekrényekben, ablakban…) számtalan játék és játéknak tűnő szemléltető eszköz hatott a fantáziánkra – egyre csak azt találgattuk, hogy melyiket mire lehetne még felhasználni tanításaink során. Személyes kedvencem a „Ki jut a várba?” logikai játék volt, amit páros munka során próbálhattunk ki. Sándor egyszerű de nagyszerű megfogalmazásainak köszönhetően végül minden feladatot siker koronázott. A gyakorlatias oktatás híveként ez a képzés egy főnyeremény volt, de ebben nagy szerepe volt a szervezők személyiségének is. Bízom benne, hogy lesz a jövőben még hasonló tanfolyam, ami hozzásegít ahhoz, hogy élvezetes és értékes tanórákat tarthassak a fiataloknak. – Cs. Viki”